Start

Grattis alla vinnare av Augustpriset!

Jonas Hassen Khemiri, Karin Bojs och Jessica Schiefauer – grattis alla vinnare av Augustpriset 2015! Samtliga tre gästade årets bokmässa. Lyssna gärna på deras seminarier.

Bok & Bibliotek byter VD

Anna Falck lämnar VD-posten på Bok & Bibliotek. Ny VD blir Maria Källsson. Efter 26 år inom Bok & Bibliotek i Norden AB, varav de senaste 15 åren som VD, har Anna Falck beslutat sig för att lämna sin post.

Loretta Napoleoni om Islamiska Staten

"IS är ett monster, men det är ett Frankensteinmonster som Väst har skapat."

Den italienska journalisten och terroristexperten Loretta Napoleoni, aktuell med boken Islamiska Staten, på seminariet "Islamiska Staten - en skrämmande framgångssaga" på Bokmässan i höstas.

Fängslade författares dag

Vi får aldrig ta det fria ordet för givet. På Fängslade författares dag 15 november uppmärksammas alla de hundratals författare som är frihetsberövade runtom i världen. På flera håll i Sverige anordnas uppläsningar och samtal om kampen för det fria ordet.

Många seminarier på Bokmässan handlade i år om tillståndet för yttrandefriheten i världen – ni hittar dem på Soundcloud. 2016 är Yttrandefrihet Bokmässans huvudtema.

Anisur Rahman: Fyra dikter om fyra mördade författare och förläggare i Bangladesh 2015

Tucholsky-priset till Babtjenko

Den ryske författaren Arkadij Babtjenko tilldelas årets Tucholsky-pris för "sin journalistiska omutlighet och sina illusionsfria skildringar av krigets verklighet".

Babtjenko gästade Bokmässan 2014 och var då aktuell med "Krigets färger", en skildring av hans erfarenheter som värnpliktig i krigets Tjetjenien.

Biblioteksvecka med isländska sagor

Måndag 9 november börjar Nordiska biblioteksveckan med högläsningar och andra aktiviteter på bibliotek runtom i Norden. Temat för i år är "Vänskap i Norden" och bland annat kommer de klassiska Islänningasagorna att läsas högt.

Om ni vill höra mer om de isländska sagornas tidlöshet och betydelse för nutida berättande rekommenderas seminariet "Sagor för alla tider" från Bokmässan 2015, med Lars Lönnroth, Einar Kárason, Erik Andersson, Klas Östergren och Gerður Kristný.

Ingmar Karlsson om Turkiet

"Jag tror att EU har en stor skuld i detta. Hade förhandlingarna (om EU-medlemskap) inte stoppats upp, så hade demokratiseringsprocessen fortsatt. Och då hade vi haft en helt annan situation i Turkiet."

Diplomaten och författaren Ingmar Karlsson talade på Bokmässan om Turkiets historia och politiska situation idag. Ni hör hela seminariet på SoundCloud.

Halloweenspecial Bokmässan 2015

Varför är medelklassen så rädd för zombies? Och varför är Göteborg ett paradis för seriemördare? Lyssna på några av skräckseminarierna med bland andra Mats Strandberg, John Ajvide Lindqvist och Jenny Milewski från Bokmässan 2015.

Höstlov blir Läslov?

På årets bokmässa lanserades Läslovet – ett initiativ för att etablera höstlovet som ett läslov över hela Sverige. Vid lanseringen diskuterade bland annat kulturminister Alice Bah Kuhnke och utbildningsminister Gustav Fridolin regeringens syn på läsningens betydelse. Gå gärna in och lyssna på Läslovsseminarierna från Bokmässan 2015.

Se Se människans program i efterhand

Se människan, Svenska kyrkans scen på Bokmässan, satte i år nytt publikrekord med totalt 13 400 besök på fyra dagar. Hela programmet – där bland andra John Ajvide Lindqvist talade om sin senaste bok Rörelsen och Anna Mannheimer om hur man överlever en långvarig relation – finns på YouTube.

Foto: Mikael Ringlander

Lyssna till de Augustnominerade

De nominerade till Augustpriset 2015 har presenterats. Flera av dem gästade Bokmässan i år, bland andra Jonas Hassen Khemiri, Karin Bojs och Agneta Pleijel. Vi har samlat deras seminarier på SoundCloud.

Läs mer om de nominerade

Live Podcast – här är hela listan

Live Podcast, som hade premiär för tre år sedan, har blivit en populär scen på Bokmässan. I år kunde besökarna bland annat höra Men Herre Gud! med Mark Levengood, Henrik Johnsson och Bob Hansson, ärkebiskop Antje Jackeléns egen podd och Fredagspodden med Hannah och Amanda. Nu har vi samlat alla poddar som spelades in under mässan 2015 på Soundcloud.

Fredagspodden med Hannah och Amanda finns här.

Sällan har väl ett ”Äntligen!” varit mer på sin plats

Läs Bokmässans programchef Daniel Levins hyllning till Svetlana Aleksijevitj, årets Nobelpristagare i litteratur.

Nobelpriset i litteratur till Svetlana Aleksijevitj!

Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj har utsetts till årets Nobelpristagare i litteratur med motiveringen "för hennes mångstämmiga verk, ett monument över lidande och mod i vår tid". Aleksijevitj har medverkat flera gånger på Bokmässan, senast 2011 då hon bland annat diskuterade litteratur och yttrandefrihet i Belarus (Vitryssland).

Se seminarier från Bokmässan 2015

Missade ni något seminarium på Bokmässan 2015? UR spelade in och sände flera av dem, till exempel seminarier med Antony Beevor, Broder Daniel och Paula Hawkins. Ni hittar dem på UR Play.

Tack för i år!

Tack för i år allesammans! Nästa år är ni välkomna tillbaka 22 – 25 september. Då har vi yttrandefrihet i fokus. Här hittar ni fina bilder från Bokmässan 2015.

Manifestation för en human flyktingpolitik

Klockan 18 på fredagen hölls en manifestation för en human flyktingpolitik på Debattscenen på Bokmässan.
– Medmänsklighet är en av de största tillgångarna som vi människor har. Gör vi oss av med den tillgången blir också det rikaste samhälle väldigt snabbt väldigt fattigt, sa ärkebiskop Antje Jackelén, en av flera talare på manifestationen.

Den härligt stilla tiden och ordet

Den ungerske författaren Péter Esterházy kan på grund av sjukdom inte medverka på Bokmässan 2015. Vi är glada och stolta över att han ändå har skrivit ett tal som framförs av hans svenske förläggare Svante Weyler på Bokmässans officiella invigning i dag klockan 11.00.

Läs Péter Esterházys tal här

Nyheter

Kontakt

Följ oss även på:

Jumperfabriken

Meg

Nordiska Skolledarkongressen

Hotel service

MeetX

Gothia

Incontro SV